Bigos staropolski

Święta, święta i po świętach. Jeszcze chwila i zaczniemy szykować się do sylwestrowego wieczoru. A jak to w ten dzień bywa musimy przygotować coś naprawdę dobrego co wzmocni organizm przed zabawą do białego rana. Oto przepis na najlepszy bigos który sprawi, że Wasi goście będą zachwyceni.

BIGOS STAROPOLSKI

Składniki

2 kilogramy kiszonej kapusty

średnia główka białej kapusty

liście laurowe

marchewka

2 duże ćwiartki z kurczaka

1,5 kilograma łopatki lub karkówki

kilogram wołowiny

miód

sól, pieprz

Sposób wykonania

Kapustę kiszoną odcisnąć (nie płukać), pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka z odrobiną ilością wody. Gdy kapusta ma mało marchwi dodać jedną starkowaną. 

Do drugiego garnka dodajemy pokrojoną białą kapustę, starkowaną marchew, dwie ćwiartki z kurczaka i zalewamy wodą 

W rondlu podsmażamy pozostałe mięso i na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę dużą cebulę, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.

Gdy kapusty się podduszą wkładamy je wraz z mięsem do jednego garnka, dodajemy łyżkę miodu i gotujemy dwie godziny. Na drugi dzień przegotowujemy jeszcze godzinę i pakujemy do słoików. 

 

Polub stronę i obserwuj posty na bieżąco
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://www.rodzice-i-dzieci.pl/bigos-staropolski/
Twitter
Instagram
SOCIALICON