Mak to roślina uprawiana od kilku tysięcy lat. W starożytności wierzono, że ma on właściwości lecznicze w tym usypiające. Nasiona maku zawierają sporo tłuszczu, 100 gram to prawie 480 kcal. Zawiera on jednak sporo błonnika ułatwiającego trawienie. Z maku wytwarza się olej, który obniża poziom złego cholesterolu, reguluje pracę wątroby i nerek.

Poniżej przepis na najlepszy makowiec jaki kiedykolwiek udało mi się zrobić. Jest puszysty, smaczny a jego wykonanie zajmuje tylko kilka chwil. Nie potrzebujemy spodów, kruchych ciast czy innych utrudnień. Ciasto dla zaganianych miłośników makowca, którzy nie lubią zbyt długo siedzieć w kuchni.

Składniki

gotowa masa makowa w puszce ok. 850 gram

250 gram margaryny

5 łyżek kaszy manny

5 łyżek mąki

łyżka proszku do pieczenia

6 białek

pół szklanki cukru

4 jabłka

polewa czekoladowa

Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mąkę i kaszę i proszek mieszamy ze sobą. Miękką margarynę i cukier miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy mąkę, kaszę, proszek a na koniec masę makową.

Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy z makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy starte jabłka i mieszamy. 

Blaszkę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy masę. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy a potem polewamy polewą czekoladową. 

Jak widać ciasto ekspresowe. Możecie dodać mniej cukru gdy macie jabłka słodkie a nie kwaśne. Ponieważ masy makowe z puszki są bardzo słodkie dodatkowy cukier dodajemy symbolicznie. Ciasto piekę bez termoobiegu gdyż za szybko się przypieka. 

Smacznego.

12 Replies to “Szybki makowiec z jabłkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.