Gdy budzisz się w sobotę rano a za oknem święci piękne słońce ostatnia rzecz o jakiej marzysz to ganianie z odkurzaczem i mopem. Sobota to nasz dzień. Zostawiamy za sobą cały tydzień i nawet przez chwilę nie rozmawiamy o pracy czy szkole. Po śniadaniu wsiadamy w samochód i szukamy miejsca idealnego na spacer. Kilka dni temu odwiedziliśmy piękną miejscowość Frydlant w Czechach.  Frydlant leży na pograniczu Gór Izerskich i Pogórza Izerskiego, po obu stronach rzeki Witka. Główną atrakcją turystyczną jest gotycki zamek, przebudowany w stylu renesansowego pałacu.

Celem naszej podróży był właśnie zamek. Niestety godziny zwiedzania zamku są ustalone a my spóźniliśmy się na ostatnie wejście o godz. 13.00. To norma, że w Czechach większość atrakcji można zwiedzać do godz. 16:00 a nasi sąsiedzi nie pracują do zmroku i cenią sobie życie rodzinne. Samo obejście wokół zamku i robi ogromne wrażenie a my z pewnością przyjedziemy tutaj wiosną bo koniecznie musimy zobaczyć co chowa się za tymi bajkowymi murami. 

Będąc w Czechach nie można zjeść ich narodowej potrawy czyli knedli.

W mieście znaleźliśmy restaurację w której zjedliśmy przepyszny gulasz z knedlikami. Fakt, że na jedzenie czekaliśmy prawie godzinę ale warto było. Dzieci trochę się nudziły oczekując na posiłek więc warto mieć coś ze sobą aby nie rozniosły restauracji w kilka minut. W lecie jest lepiej ponieważ przed lokalem znajdują się stoliki a dzieciaki mogą biegać po pięknym rynku. Koszt obiadu składającego się z dwóch porcji knedlików, dwóch dużych porcji frytek, dwóch soków, kawy, wody to ok. 500 koron czyli 80 zł.

Po obiedzie można pospacerować po rynku i skosztować regionalnego piwa. Gdy dopisuje pogoda i można posiedzieć na ławkach czuć urok tego starego miasta.

Frydlant zauroczył nas spokojem. W sobotnie popołudnie na rynku nie było prawie nikogo. Jeżeli chcecie pozwiedzać, zjeść pyszny obiad i rozkoszować się spokojem musicie koniecznie odwiedzić to piękne miejsce.

10 Replies to “Frydlant na weekend

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.