Poniżej podzielę się z Wami przepisem na drożdżowe bułeczki w 10 minut, których wykonanie sprawi nam samą przyjemność.

Najlepiej smakują w sobotę rano z dodatkiem dżemu truskawkowego i szklanką mleka.

Bułeczki drożdżowe

pół kilograma mąki

pół kostki świeżych drożdży

szczypta cukru i soli

300 ml letniej wody

6 łyżek oleju

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, sól i cukier oraz letnią wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu aż odejdzie nam od palców. Dodajemy olej, mieszamy i ciasto dzielimy na małe bułeczki. Układamy bułki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i widelcem robimy kilka dziurek aby mogło dojść do nich powietrze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy bułki i pieczemy ok 10-15 minut w termoobiegu.

Większość przepisów wykorzystanych na stronie pochodzi z portalu http://smaker.pl/

 

źródło Pixabay

 

8 Replies to “Drożdżowe bułeczki w 10 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.