Pączki jogurtowe w 6 minut, najlepsze i banalnie proste

Za dwa dni tłusty czwartek więc jak co roku będziemy jeść pączki. Piekarnie przyjmują zapisy na świeże pączki a markety rozmrażają powoli gotowe produkty do usmażenia. Dla mnie ten dzień to tylko tradycja, ponieważ nigdy nie przepadałam za pączkami. Są tylko dwa wyjątki, gdy skuszę się na tą tłustą przyjemności.

Pierwszy to pączki z budki przy wejściu na plażę w Dziwnowie. Pani która je piecze czyni magię. Wypieki z nutellą, jagodowe, z dżemem i inne wypieki można kupić i zjeść gorące na miejscu. Drugi wyjątek to domowe mini paczki jogurtowe. Są szybkie w wykonaniu i nie pochłaniają tyle tłuszczu co klasyczny pączek. Można je upiec w czwartek rano zanim jeszcze pójdziemy do pracy czy szkoły. Gorąco polecam skorzystanie z poniższego przepisu.

Jogurt naturalny 200 ml,

jajko, 10 łyżek mąki,

1 łyżka cukru,

1 łyżka cukru waniliowego,

szczypta soli,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki mieszamy, w małym garnku nagrzewamy olej, łyżeczką nabieramy ciasto i wkładamy do oleju. Pączki od razu zaczną puchnąć a gdy wypłyną na wierzch i się zarumienią, należy je wyjść na ręcznik kuchenny aby odsączyć tłuszcz. Potem wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe.

Polecam również przepis na SZYBKI MAKOWIEC Z JABŁKIEM



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.