Kremowa pomidorowa

Dziś niedziela a jak to w ten dzień bywa w większości domów na obiad króluje rosół. Jutro poniedziałek więc z rosołu będziemy robić pomidorową.

Tak jest i w naszym domu. Uwielbiamy te dwie zupy a wspólne jedzenie rosołu w niedzielę jest tradycją i przypomina nam czasy gdy sami byliśmy dziećmi. Ostatnio zrobiłam mały eksperyment i zaserwowałam rodzinie coś nowego a mianowicie kremową zupę pomidorową.

Nie jestem zwolennikiem gęstych zup i przyznam szczerze, że była to moja pierwsza kremowa w życiu. Przepis zaczerpnęłam z książki „Bądź fit”, która od dawna kurzyła się na półce w szafie.

badz-fit-abig542531

KREMOWA ZUPA POMIDOROWA

Składniki:  kg pomidorów

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

2 szklanki bulionu warzywnego

4 łyżeczki jogurtu naturalnego

sól, pieprz, oregano, kilka listków bazylii

20 dag makaronu

Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i rozdrobnić.

W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pomidory, dusić ok. 15 minut. Wlać bulion, przyprawić solą, pieprzem i oregano, gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Zupę zmiksować, dodać jogurt naturalny.

Makaron ugotować ale dente w osolonej wodzie, odcedzić. Zupę podawać z makaronem, udekorowaną listkami bazylii.

W oryginalnym przepisie podane są pomidory lecz  ja dodałam prawie kg puszkę pomidorów bez skóry.

 

Polub stronę i obserwuj posty na bieżąco
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://www.rodzice-i-dzieci.pl/kremowa-pomidorowa/
Twitter
Instagram
SOCIALICON