W takie zachmurzone dni jak dziś zawsze mam ochotę na coś słodkiego. Nie przepadam za ciastami ze sklepu ani za różnego rodzaju ciastkami z opakowań. Na szczęście mam kilka przepisów na szybkie i pyszne ciasta, które robię gdy mam chwilę wolnego.

 

Babka jogurtowa

1,5 szklanki mąki

3 jajka

120 gram masła

1/2 szklanki cukru

150 gram gęstego jogurtu naturalnego

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

plaska łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Wbić po 1 jajku iągle mieszając. Do masy dodać mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia oraz jogurt naturalny.

Zmiksować i przelać do foremki. Piec 40 minut w temperaturze 160 stopni i z termoobiegiem.

 

Ponieważ mieliśmy w domu awokado do ciasta zrobiliśmy pyszny krem.

Krem z awokado

1 dojrzałe awokado

2 łyżki gorzkiego kakao

łyżkę syropu klonowego lub płynnego miodu

 

Awokado kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera. Dodajemy kakao oraz syrop. Miksujemy i gotowe.

 

 Naszemu synkowi smakowało bardzo co możecie zobaczyć na INSTAGRAMIE.

 

 

21 Replies to “Babka jogurtowa w 5 minut

  1. Też lubimy babki :), wygląda bardzo zachęcająco, wypróbuję Twój przepis bo jest trochę inny niż nasz.

  2. Faktycznie, wydaje się prosta w przygotowaniu. Ale najważniejsze, że lista składników jest zawsze w domu. Tak się składa, że nawet mam awokado i nie mam nie nie pomysłu :).

      1. Składnikiem nie, ale dodatkiem. Wyczytałam, że zrobiliście krem do ciasta i wydawało mi się, że właśnie do tej babki. Może źle zrozumiałam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.