Babka jogurtowa w 5 minut

W takie zachmurzone dni jak dziś zawsze mam ochotę na coś słodkiego. Nie przepadam za ciastami ze sklepu ani za różnego rodzaju ciastkami z opakowań. Na szczęście mam kilka przepisów na szybkie i pyszne ciasta, które robię gdy mam chwilę wolnego.

 

Babka jogurtowa

1,5 szklanki mąki

3 jajka

120 gram masła

1/2 szklanki cukru

150 gram gęstego jogurtu naturalnego

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

plaska łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Wbić po 1 jajku iągle mieszając. Do masy dodać mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia oraz jogurt naturalny.

Zmiksować i przelać do foremki. Piec 40 minut w temperaturze 160 stopni i z termoobiegiem.

 

Ponieważ mieliśmy w domu awokado do ciasta zrobiliśmy pyszny krem.

Krem z awokado

1 dojrzałe awokado

2 łyżki gorzkiego kakao

łyżkę syropu klonowego lub płynnego miodu

 

Awokado kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera. Dodajemy kakao oraz syrop. Miksujemy i gotowe.

 

 Naszemu synkowi smakowało bardzo co możecie zobaczyć na INSTAGRAMIE.

 

 



21 thoughts on “Babka jogurtowa w 5 minut”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.