Z czym kojarzą Wam się placki ziemniaczane ? Dla mnie to z jednej strony smak dzieciństwa a z drugiej niesamowity smród, który utrzymuje się w domu przez kilkanaście godzin. I właśnie ten zapaszek od dawna zniechęcał mnie do robienia placków. Gdy już nachodziła mnie ochota (nie częściej niż dwa razy w roku) w domu było święto. Placki nasmażone a potem wielkie wietrzenie. W lecie nie ma problemu bo na dworze ciepło, gorzej zimą gdy okien nie otworzysz na długo.
Kilka miesięcy temu wyrzuciliśmy zwykły olej z domu i zastąpiliśmy go olejem kokosowym. Dziś postanowiłam sprawdzić czy ten specyfik nadaje się do smażenia placków ziemniaczanych. Pierwsze wrażenie dość pozytywne. Placki ziemniaczane smakują tak jak zawsze a w domu nie czuć zapachu oleju.
Dlaczego olej kokosowy jest zdrowy ? Na rynku znajdziemy dwa rodzaje oleju kokosowego. Rafinowany nie ma charakterystycznego aromatu, a poza nim pozbawiona jest też wielu cennych i wartościowych dla zdrowia właściwości. Podczas procesu rafinacji, olej zostaje poddawany wysokim temperaturom, często z użyciem środków chemicznych. Ten proces sprawia, że ma on dłuższą datę przydatności do spożycia, jest bardziej przezroczysty i ma wyższą temperaturę palenia – aż 204 stopnie Celsjusza, ale jego prozdrowotne walory nie mogą się równać zdrowszemu odpowiednikowi.
Olej kokosowy nierafinowany. Powszechnie uznawany za bogatszy w składniki odżywcze i o charakterystycznym zapachu oraz smaku. Metoda pozyskiwania, która nie zakłada oddziaływania wysoką temperaturą i odbywa się całkowicie mechanicznie, sprawia, że pozostaje w nim więcej wartości odżywczych. To właśnie nierafinowany olej kokosowy, pomimo że jest droższy, powinien być wybierany przez osoby, którym zależy na największych korzyściach zdrowotnych. Nierafinowany olej kokosowy: bogatszy w składniki odżywcze, ma charakterystyczny zapach i smak, metoda pozyskiwania nie zakłada oddziaływania wysoką temperaturą i odbywa się mechanicznie co pozwala zachować więcej właściwości.
Rafinowany olej kokosowy: uboższy w składniki odżywcze, brak charakterystycznego, kokosowego smaku i zapachu, poddawany wysokim temperaturom, dłuższa data przydatności i większa przezroczystość.
Najlepiej włączać olej z kokosa do swojej diety stopniowo, można dać sobie nawet kilka tygodni po to, aby przyzwyczaić organizm do nowego sprzymierzeńca. Dobra wiadomość jest taka, że wcale nie trzeba spożywać go dużo. Już dwie łyżeczki dziennie mogą pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia i pomóc eliminować różnego rodzaju przypadłości, które są plagą naszych czasów.
Nie ulega wątpliwościom, że tradycyjny olej rzepakowy coraz częściej zostaje zastępowany kokosowym podczas przyrządzania różnego rodzaju dań i nie ma się co ku temu dziwić, pasuje bowiem prawie do wszystkiego i nadaje specyficznego, egzotycznego aromatu.
A Wy jak smażycie placki ziemniaczane ? Na oleju zwykłym czy kokosowym ?
U nas za sprawą teściów też się pojawiło owo zdrowe cudo, ale średnio za nim przepadamy. Smażymy normalnie, bez uzdrawiania. Olej kokosowy tylko do naleśników i innych słodkich potraw, bardziej dla zapachu niż smaku 😉
Hmm to musi być intrygujące zestawienie. Ja do smażenia używam oleju rzepakowego i kokosowego 🙂 na przemian ale placków ziemniaczanych z kokosem jeszcze się nie odważyłam 😉
Kocham olej kokosowy (i w sumie to wszystko co kokosowe). Nadaje potrawom “to coś”, podobnie jak mleko kokosowe. 🙂
Mleka jeszcze nie próbowałam ale mam puszkę do testowania i nie wiem co z nią zrobić 🙂
U nas za sprawą teściów też się pojawiło owo zdrowe cudo, ale średnio za nim przepadamy. Smażymy normalnie, bez uzdrawiania. Olej kokosowy tylko do naleśników i innych słodkich potraw, bardziej dla zapachu niż smaku 😉
My smażymy bo zdrowie nie pozwala używać innego 🙂
Ja również lubię smażyć na oleju kokosowym 🙂 A mój syn uwielbia placki ziemniaczane
Tata uwielbia placki a nasze dzieci nie znoszą.
My na oleju zwykłym, w sumie zawsze robi je Łukasz ale musimy spróbować rzeczywiście na kokosowym.
Przyjęło się, że placki to zawsze na oleju zwykłym ale faktycznie jest alternatywa na kokosowym.
Spróbuj bo warto 🙂
Olej kokosowy na stałe gości w naszej kuchni (a także w łazience jako rewelacyjny kosmetyk) 🙂
To tak jak u nas 🙂
Ja muszę w końcu zakupić sobie go i jestem ciekawa jak mi się sprawdzi w kuchnii 🙂
Mój blog
Kupuj koniecznie bo jest niesamowity.
Nie pomyślałam, żeby smażyć placki na oleju kokosowym. Ale wypróbuję na pewno, bo ostatnio nawet sąsiad mi marudził na zapach z placków 🙂
No właśnie ten zapach jest najgorszy nawet na klatce schodowej czuć kto robi placki 🙂
Hmm to musi być intrygujące zestawienie. Ja do smażenia używam oleju rzepakowego i kokosowego 🙂 na przemian ale placków ziemniaczanych z kokosem jeszcze się nie odważyłam 😉
Kokosem na szczęście nie czuć 🙂
Wypróbuję ten sposób smażenia placków ziemniaczanych! Pozdrawiam.
https://drawing-myhobby.blogspot.com/
Polecam !!!
Cza spróbować cos usmazyc na tym oleju 🙂
Koniecznie 🙂